Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontor i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
04-06-2009

EP-Info 21. Så er valget i gang..

Kandidaterne går nu ind i slutspurten om at komme i Europa-Parlamentet. I Holland og UK er de allerede i fuld gang med afstemningerne, og i Danmark åbner valgstederne på søndag klokken 9.00. Vi kigger i dette nummer nærmere på interessen for valget og viderebringer en opfordring til at stemme fra rummet. Der er stadig mulighed for at sige sin mening i den blå boks ved Magasin på Kongens Nytorv i København, hvor vi står klar fredag og lørdag for at modtage de sidste hilsener til politikerne.

Spænding før valgdagen

Så går valgkampen ind i absolut sidste fase, inden det på søndag den 7. juni vil blive afgjort, hvem af de 102 danske kandidater, der skal have de 13 pladser i Europa-Parlamentet. Der skal i alt vælges 736 medlemmer af Europa-Parlamentet i de 27 medlemslande, og i nogle lande er valget allerede i fuld gang. I dag, den 4. juni stemmer man i Holland og UK og i morgen er det Tjekkiets og Irlands tur. Cypern, Italien, Slovakiet, Letland og Malta skal til stemmeurnerne lørdag, mens afstemningen i de resterende lande - herunder Danmark - finder sted søndag. For alle lande gælder det, at resultanterne først må offentliggøres søndag aften.

Er man ikke hjemme på valgdagen er sidste chance for at brevstemme Grundlovsdag den 5. juni hos Borgerservice i den kommune, man bor i. Alle vælgere skulle nu have modtaget deres valgkort, hvor man kan se adressen til valgstedet. På søndag åbner stemmeboksene kl. 9.00 og lukker kl. 20.00. De første prognoser forventes at komme kl. 22.00. De endelige resultater og den endelige liste over de kandidater, der kommer ind i Parlamentet forventes dog først at være klar når de personlige stemmer er talt op i løbet af mandagen.

 

Besked fra rummet: "Lad din stemme blive hørt"

Astronauten Frank De Winne fra ESA (Den Europæiske Rumfartsorganisation) sendte onsdag en besked fra rummet til andre europæere om at stemme i Europa-Parlamentsvalget 4.-7. juni. Astronautens 6 måneder lange mission på den internationale rumstation (ISS) viser "hvad europæere kan opnå, når de alle arbejder sammen" sagde den belgiske statsborger og tilføjede, at "Europa ser forenet og fantastisk ud heroppefra". Det er det første valgbudskab nogensinde fra en Europæisk astronaut i rummet, og kom i stand som et samarbejde mellem Europa-Parlamentet, Den Europæiske Rumfartsorganisation og De Winne selv.

 

Flere danskere er klar til valget til Europa-Parlamentet

Valgkampen og pressens dækning af valget på søndag har for alvor gjort danskerne opmærksomme på det forestående Europa-valg. 59% af danskerne ved, at valget finder sted på søndag d 7. juni, mens det for bare fem uger siden kun gjaldt 19%. Og danskerne mener, at valget er vigtigt: 52% af vælgerne siger at det i "høj grad" eller i "meget høj grad" er vigtigt for dem at afgive deres stemme - tallet er vokset markant fra 42% fem uger tidligere.
Det ser ud til at politikernes mange læserbreve, plakaterne i lygtepælene og pressens ellers noget udskældte dækning af valget til Europa-parlamentet har gjort sin virkning: langt flere danskere er nu klar over at der er valg til Europa-Parlamentet på søndag d 7. juni - og de fleste betragter det som vigtigt eller meget vigtigt at stemme ved valget. Det viser en måling, Megafon har foretaget for EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet.
Tallene viser også tydeligt, at kvinder lægger noget større vægt på valget end mænd og afkræfter dermed myten om kvinders manglende interesse i EU-valget. Og så viser tallene at de midaldrende vælgere er de mest engagerede mens specielt de unge vælgere er mindre interesserede i valget til Europa-Parlamentet.

 

Følg valgaftenen på TV og web

På søndag sender både TV2 og DR1 direkte om valget. DR1 starter transmissionen kl. 19:00. TV2 følger også med live. Her starter udsendelsen kl. 20. Begge TV stationer afslutter aftenen med partilederrunden fra kl. 23:00. Hvis du er interesseret i at se, hvad der sker i andre lande og følge resultaterne på europæisk plan kan du tune ind på Parlamentets egen webtv-kanal, Europarltv.

 

Sidste chance for at komme i den Blå Boks

Mange har nu været forbi Europa-Parlamentets Opinionsboks på Kongens Nytorv, hvor man siden den 20. maj har kunnet indtale en videobesked til politikerne i Bruxelles. Sikkerhed, miljø, økologi og immigration er emner, som deltagerne har vist størst interesse for. Her kan man se nogle af bidragene.

Beskederne fra Danmark bliver sammen med beskeder fra alle EU lande lige nu vist på storskærme i Bruxelles, og vil blive samlet til de kommende EU-politikere

Sidste chance for at sende sin besked bliver på lørdag den 6. juni. Boksen er åben Grundlovsdag den 5. juni og lørdag den 6. juni mellem 10 og 14.

 

Redaktionen er afsluttet torsdag den 4. juni klokken 17.00
Ansvarshavende: Søren Søndergaard
I redaktionen: Jens Jensen og Malene Chaucheprat og Matthias Baun Brubaker Christensen.

Pressekontakt: Jens Jensen 41 19 05 11, Malene Chaucheprat 41 11 96 77