skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontor i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 
12-12-2016

EP-Info nr. 32

I denne uges EP-info kan du blive opdateret på ugens EP-samling i Strasbourg, hvor årets Sakharovpris bliver uddelt, og hvor MEP'erne bl.a. skal diskutere og stemme om ny jernbanelovgivning, den nye energipakke og menneskerettighedssituationen i EU.

Ugen der gik

Borgerrettighedsudvalget støtter ny lovgivning om bekæmpelse af terrorisme

Afstemning i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalgMøde og afstemning i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg om terrorbekæmpelse.
Borgerrettighedsudvalget støtter ny lovgivning om bekæmpelse af terrorisme

Ved en afstemning i Parlamentets LIBE-udvalg for borgernes rettigheder og retlige og indre anliggender den 5. december udtrykte et stort flertal sin støtte til en aftale mellem Parlamentet, Rådet og Kommissionen om nye regler til bekæmpelse af terrorisme. De nye regler, som efter planen skal til afstemning i hele Parlamentet i februar, vil bl.a. gøre det ulovligt at rejse til udlandet for at slutte sig til en terroristgruppe, at rekruttere til terrorisme, at finansiere terrorisme og at opfordre til terrorhandlinger. De nye regler vil desuden pålægge medlemslandene at udveksle relevante oplysninger for at forhindre terrorangreb samt at sikre mekanismer til at yde hjælp til ofre for terrorisme.

Læs mere om de nye regler for bekæmpelse af terrorisme her...
 .
 

Parlamentet indgår aftale med Rådet om nye visumregler

Illustration af visumgrænseBilledet er fra Europa-Parlamentets billedarkiv.
Parlamentet indgår aftale med Rådet om nye visumregler

Den 8. december indgik Parlamentet og Rådet en aftale om nye visumregler, som vil gøre det hurtigere og lettere at genindføre visumkrav for tredjelande, hvis borgere ellers kan rejse til EU uden visum, i tilfælde af væsentlige stigninger i antal asylansøgninger, personer der opholder sig ulovligt i EU o.l. De nye regler, som hele Parlamentet skal stemme om torsdag den 15. december, skal ses i lyset af diskussionen om at indføre visumfrihed for bl.a. Ukraine, Georgien og Kosovo.

Læs mere om de nye visumregler her...
 .
 

Journaliststuderende på besøg i Parlamentet

Journaliststuderende på besøg i Europa-ParlamentetStuderende fra RUC og Journalisthøjskolen på besøg i Europa-Parlamentet den 6. og 7. december 2016.
Journaliststuderende på besøg i Parlamentet

Den 6. og 7. december var to grupper journaliststuderende fra hhv. RUC og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus på besøg i Parlamentet i Bruxelles. Her mødtes de med bl.a. Jørgen Dohrmann (ECR), Margrete Auken (De Grønne), Christel Schaldemose (S&D), Morten Helveg Petersen (ALDE), Morten Løkkegaard (ALDE) og Jeppe Kofod (S&D) til diskussioner om alt fra skattely, alkohollåse i lastbiler og biludstødningsgasser til Europas fremtid, forbrugerbeskyttelse og energiunion. Det blev to indtryksrige og interessante besøgsdage, ikke mindst takket være de studerendes store spørgelyst til MEP'erne.

 .
 

På programmet

Årets sidste plenarsamling i Strasbourg den 12.-15. december: jernbaner, energipakke og menneskerettigheder

I denne uge mødes MEP'erne til årets sidste plenarsamling i Strasbourg. Samlingens højdepunkt bliver uddelingen af årets Sakharovpris til de to yazidi-aktivister Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar, som du kan læse mere om nedenfor. Men traditionen tro byder decembersamlingen på en lang række andre vigtige og spændende emner. Hold især øje med disse:

  • Onsdag den 14. december stemmer MEP'erne om nye regler for udbud af kontrakter på jernbaneområdet. De nye regler er anden del af en større jernbanepakke med lovgivning, som har til formål at forbedre jernbanedriften for passagerer i hele EU. Togtransporten sakker nemlig bagud i forhold til andre former for transport målt på antallet af passagerer og modtager desuden blandede kundetilfredshedsresultater over hele EU.
  • Tirsdag den 13. december står i menneskerettighedernes tegn, når MEP'erne skal debattere og stemme om en ny betænkning om de grundlæggende rettigheders tilstand i EU. Betænkningen, der blev vedtaget i borgerrettighedsudvalget i midten af november, slår bl.a. til lyd for, at EU's medlemslande afstår fra at fremprovokere frygt og had blandt deres borgere mod migranter og asylsøgere for politisk vindings skyld.
  • Forud for EU-topmødet mellem EU's stats- og regeringschefer den 15. december vil MEP'erne onsdag den 14. december diskutere nogle af hovedpunkterne på dagsordenen med repræsentanter for Rådet og Kommissionen, herunder brexit, migration, sikkerhed og jobskabelse for unge.
  • Den 30. november præsenterede Kommissionen sin nyeste energipakke med fokus på ren energi. Denne pakke vil den 13. december blive genstand for debat i Parlamentet, når Maroš Šefčovič, som er kommissær for energiunionen, skal besvare spørgsmål fra MEP'erne om de forskellige forslag og initiativer, som udgør den nye energipakke.
  • Den 14. december stemmer MEP'erne om nye regler for brugerbetaling og offentlige tilskud til havne. De nye regler har til formål at gøre de europæiske havne mere effektive og attraktive for investorerne for at fremme søtransport som et konkurrence- og bæredygtigt alternativ til overbelastede veje.
Læs mere om disse og de mange andre emner på næste uges plenarsamling her...
 .
 

Sakharovprisen overrækkes til Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar

Tegning af Nadia Murad Basee og Lamiya BashaNadia Murad Basee og Lamiya Bashar vinder Europa-Parlamentets Sakarovpris 2016. Billedet er fra Europa-Parlamentets arkiv.
Sakharovprisen overrækkes til Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar

Det bliver med garanti et bevæget øjeblik, når de irakiske yazidi-kvinder og aktivister Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar ved en ceremoni i Europa-Parlamentet i Strasbourg tirsdag den 13. december får overrakt Parlamentets Sakharovpris 2016. Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar har overlevet fangenskab og sexslaveri hos Islamisk Stat og er efter deres flugt blevet talspersoner for de kvinder, der har været udsat for terroristgruppens seksuelle vold og overgreb mod yazidi-befolkningen. En indsats de nu bliver belønnet for med Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed.

Læs mere om de to Sakharovvindere, Sakharovprisen og om, hvordan du kan følge prisoverrækkelsesceremonien live...
 .
 

Følg med i vores Facebook-julekalender og vind adventslakrids

Vi er nu halvvejs fremme mod jul, og vores EU-julekalender på Facebook, hvor du kan lære om juletraditioner fra hele Europa, er i fuld gang. Hver søndag i advent trækker vi lod om en æske luksuslakrids blandt dem, der svarer rigtigt på spørgsmålet i vores adventsquiz.

Følg med i vores EU-julekalender på Facebook her...
 .
 

Følg Ole Christensens julekalender på Facebook

Den danske MEP Ole Christensen (S&D) udsender dagligt en julehilsen.

Besøg Ole Eu's julekalender her...
 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Konference om de europæiske konventioner - 13. december, København

Institut for Menneskerettigheder og Nyt Europa stiller skarpt på de udskældte konventioner og står bag en debat om hvorvidt, de står i vejen for det nationale demokrati.

Tid: Kl. 08.30-12.00

Sted: Fællessalen på Christiansborg

Læs mere om arrangementet her...

Hvem skal bestemme over verdenshandlen? - 14. december, København

Oplysningsforbundet DEO inviterer til debatmøde om frihandel, forbrugere, miljø og klima.

Tid: onsdag 14. december 2016 kl. 17:00 - 19:00

Sted: Verdenskulturcentret, Koncertsalen, Nørre Allé 7, København N

Læs mere her...

Seminar: Europa i krise - 16. december, København
Chinese Perspectives on European Crisis and the Common Environmental Crisis.

Centre for European and Comparative Legal Studies inviterer til seminar om Europa i krise.

Tid: fredag den 16. december, 11:00-12:30

Sted: Lokale 02-1-038, 1. etage til højre, Juridisk Fakultet, Studiestræde 6, 1455 København K

Læs mere og tilmeld dig her...

Artikelkonkurrence: Internationale organisationer i den ny verdensorden

Deltag i Det Udenrigspolitiske Selskabs og Udenrigsministeriets artikelkonkurrence for studerende (inkl. ph.d.-studerende) indskrevet ved en videregående uddannelse i Danmark. Artiklen skal handle om de internationale statslige organisationer og skal indsendes til Det Udenrigspolitiske Selskab senest kl. 12:00 den 20. januar 2017.

Læs mere om artikelkonkurrencen her...

 
 .

Jobs med EU i fokus

DEO søger praktikanter til foråret 2017

Oplysningsforbundet DEO - Demokrati i Europa søger praktikanter til foråret 2017 inden for debat, kommunikation og undervisning. Ansøgningsfrist: Fredag den 16. december kl. 12.00.
Læs mere om stillingen her...
 .
 

Nyt initiativ for frivillige: Er du mellem 18 og 30 år, kan du blive en del af Europa-Kommissionens Solidaritetskorps

Det europæiske solidaritetskorps er et nyt EU-initiativ, der giver unge mulighed for at blive frivillige eller arbejde på projekter, der gavner lokalsamfund og mennesker rundt omkring i Europa.

Det blev præsenteret af Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i hans årlige tale om Unionens tilstand i september 2016 og officielt lanceret i december 2016.

Efter at have gennemført en enkel registreringsproces kan deltagerne blive udvalgt til at deltage i en lang række projekter. Projekterne vil blive ledt af organisationer, som er blevet kontrolleret og godkendt til at gennemføre projekter med det europæiske solidaritetskorps.

Læs mere om, hvordan du bliver en del af Solidaritetskorpset her...
 .
 

Videregående studier med EU i centrum

Europakollegiet - med mulighed for at søge stipendier til hele opholdet

Europakollegiet er en institution for videregående uddannelse, der blev oprettet i Brügge, Belgien, i 1949. I mere end 60 år har Europakollegiet uddannet unge fra hele Europa og Europas nærområder om europæisk forvaltning, økonomi, jura og politik. I 1992 åbnede Kollegiet en afdeling i Natolin, der ligger lige udenfor Warszawa i Polen. Ved Europakollegiet optages kandidater eller studerende med mindst fire års studium og en bestået BA. Aktiv beherskelse af engelsk og i mindre omfang fransk er en betingelse for at kunne optages. Der er gode muligheder for at få tildelt stipendier til et studieophold, bl.a. råder Den Danske Komité over fem danske statsstipendier. Ansøgning om optagelse på Kollegiet sendes såvel til Den Danske Komité for Europakollegiet som til Europakollegiet (online via internet).

Find mere information om videregående studier på Europakollegiet her...
 .
Læs mere om Europakollegiets afdelinger i Brügge og Natolin her...
 .

Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser

Hvis du er interesseret i europæiske anliggender, og har lyst til at læse en kandidat eller PhD på et tværfagligt studie, med gode muligheder for at tage på udveksling, så er EU's Erasmus Mundus Fælles Kandidatuddannelser måske lige noget for dig. Uddannelserne tilbydes af et internationalt konsortium af højere uddannelsesinstitutioner og i visse tilfælde af andre partnerorganisationer, som har specifik ekspertise og interesse i programmets områder.

 .
Læs mere om Erasmus Mundus her...
 .
 
 .

Din lommeguide til Europa-Parlamentet

Lommeguide til Europa-Parlamentet
Lommeguide til Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet har udgivet en lille lommeguide med nyttig information til brug ved bl.a. besøg i Parlament. Guiden kan bestilles i en trykt udgave på vores bestillingsside, eller den kan downloades fra linket herunder.


Download guiden her...

 
 .

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

EP's forskningsenhed
EP's forskningsenhed

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.


Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet den 12/12 2016 kl. 12.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Nynne Giannini

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .

press-release-2016-december-1

press-release-2016-december-2